Odporność nabyta z natury

Słońce to nasz naturalny sprzymierzeniec. Niestety w obecnie panującym okresie cierpimy na jego niedobór. Dorzućmy do tego niskie temperatury, które wpływają negatywnie na naszą aktywność ruchową. Wszystko to przekłada się na obniżoną odporność, a co za tym idzie – na większe ryzyko przeziębień i grypy.

Wzmacnianie odporności jest niezwykle istotne. Pomocne okaże się zbilansowanie swojej diety oraz nawyków żywieniowych. Zimowa aura wypłukuje z nas witaminę C. Dlatego warto sięgać po produkty, które są bogate w jej zawartość. Dużą dawkę witaminy C można pozyskać naturalnie. Ziemniaki, papryka, szpinak, pomidory, cytrusy, warzywa korzeniowe – to produkty, które naturalnie napędzają produkcję witaminy C w organizmie, a ich dostępność jest praktycznie nieograniczona przez cały rok.

Kolejnym kluczowym składnikiem diety, który przekłada się bezpośrednio na odporność, jest kwas omega-3. Na wigilijnym stole z pewnością znajdą się ryby, które są bogate w ten składnik. Szczególnie tyczy się to ryb morskich, jak choćby śledź, łosoś, tuńczyk czy dorsz.

Zbilansowana dieta nie jest jednak jedynym sposobem na wzmocnienie odporności. Należy zadbać o właściwą regenerację organizmu, jest to równie istotne. Dorosłym zaleca się 7-godzinny sen. Jest on gwarancją wydzielania się melatoniny. Zmęczony organizm fatalnie znosi okres zimowy. Zwiększa się podatność na infekcje, zakażenia oraz choroby drobnoustrojowe. Warto dbać o siebie. Nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Pomocne mogą okazać się syropy oraz soki o dużej zawartości witamin i minerałów. Łączą doskonały, naturalny smak z właściwościami prozdrowotnymi.

Udostępnij:

Koszyk

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping

Newsletter

Zostaw nam swojego maila i bądź na bieżąco z najnowszymi promocjami!

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.